Társasházbiztosítás

 

Egy többlakásos épületben a társasházi lakástulajdonosok többségének vagyona jelentős részét az épületben lévő társasházi lakás jelenti. Ilyenkor az egyik legjobb megoldás a vagyonuk megóvására az előre nem látható káreseményekkel szemben a társasházi épületközös, egy egészként történő biztosítása.

A társasházbiztosítási módozat nem csak társasházak, hanem lakóparkok és lakásszövetkezetek tulajdonosainak is elérhető biztosítási forma.

 

Általában a tapasztalatunk az, hogy az egyes közgyűléseken két fő ok miatt nem akarnak a tulajdonosok ilyen biztosítást kötni. Az egyik a „van saját lakásbiztosításom, és a társasház biztosítás csak indokolatlanul emeli a közös költséget”, a másik „nem kapnak elég információt e módozatról a lakástulajdonosok”.

 

De vajon miért is éri meg társasház biztosítást is kötni, és nem csak egyéni lakásbiztosítást kötni?

  • Egyrészt sok esetben a lakók 20-30%-ának lehet semmilyen lakásbiztosítása nincs.
  • Ha a társasház az üzemeltetése során kárt okoz, akkor a társasház-közösség egésze felelős az okozott kár megtérítéséért.
  • A lakók közel 40%-ának elavult régi biztosítása van, mely egyrészt nem valós értéken biztosítja a lakást, másrészt nagyon szűk fedezeti körrel bírhat.
  • Vannak olyan káresemények, amelyek nem a lakáshoz tartoznak, így az egyéni lakásbiztosítás e károkat nem is térítené. Pl. olyan csőtörés, mely nem a lakáshoz tartozó vezetékben keletkezik, hanem ún. közös részhez tartozó függőleges felszálló vezeték.
  • A társasház biztosítás épületszerkezeti részeit a lakóknak a saját egyéni lakásbiztosításaikból ki kell venni, így nem kell duplán fizetni érte, nem is beszélve arról, hogy a társasházi módozatban az épületszerkezeti részek együttes biztosítása jelentősen kedvezőbb díjú, mintha mindenki egyedileg a saját lakásbiztosításában kívánná a saját részét biztosítani. Ebben az esetben minden lakástulajdonosnak már csak a saját ingóságaikra kell biztosítást kötni.

Ha nincs minden lakónak egyéni lakásbiztosítása, egy esetleges káreseménykor a kár helyreállítását a lakóépületben is a lakóközösség fogja megfizetni, amely hatására nyilván jelentősen emelkedni fog a közös költség is, de ha van társasház biztosítás, egy jelentős részét a biztosítás, ha jó fedezeti körrel készült téríteni fogja. Társasház biztosítás nélkül a közös részekben keletkező károkat az egyéni lakásbiztosítás sosem fogja megtéríteni (pl. lift, lépcsőház, stb.).

Természetesen ebben a módozatban is a biztosítók feltételei jelentősen eltérnek, de általában alapfedezetet nyújtanak a biztosítók a tűz (robbanás, villám) és elemi károkra (vihar, felhőszakadás, hónyomás, földrengés, stb.). Ezeken felül persze rengeteg kiegészítő kockázat is választható még. (Pl.: betöréses lopás, vízkár, kiegészítő üvegtörés, tető és panelhézag beázás, kaputelefon rongálás, épülettartozékok lopás és rongálás kára, géptörés, személyfelvonók, közös ingóság, balesetbiztosítás, bővített felelősségbiztosítás, stb.)

Fontos a társasházbiztosítás évenkénti vagyonértékének felülvizsgálata az alulbiztosítottsággal járó arányos kártérítés elkerülésére.

A lakóközösség számára legmegfelelőbb biztosítási szerződés kidolgozásához mindenképpen tanácsos egy jó szakember igénybevétele.

 

Kérjük, ha további információra van szüksége vagy kérdése van, keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Kérem válassza ki milyen ügyben keres minket!
Fájlok feltöltése
Browse Files
Az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat megismertem, adataim kezeléséhez hozzájárulok.
Szeretnék feliratkozni a hírlevélre.
Küldés

Partnereink