Életbiztosítás

 

Sok mindennek van pénzben kifejezhető értéke. Az életnek nincs, így az egyik olyan módozat, amelynek ha úgy tetszik a pénztárcánk, avagy a biztosító által nyújtott limit, kártérítés maximalizált összege szabhat határt.

Az elméleti, szűkebb értelemben vett definíció szerint az életbiztosítás biztosítási eseménye a haláleset vagy egy meghatározott életkor elérése. Tágabb, köznapi értelemben az életbiztosítás a biztosított életében bekövetkező eseményekhez, elsősorban halálhoz, vagy a szerződésben meghatározott más eseményhez kapcsolódik. Ez lehet például egy adott életkor elérése, házasságkötés, gyermekszülés, nyugdíjazás stb. Az életbiztosítási konstrukciók sokszor nemcsak életbiztosítási, hanem további beépített vagy választható kiegészítő elemeket, jellemzően betegség-, illetve balesetbiztosítási elemeket is tartalmaznak. Az életbiztosítások igény szerint, személyre szabható módon nyújtanak lehetőséget arra, hogy váratlan tragédia esetén gondoskodjon családjáról, vagy előre tervezett módon gyűjtsön pénzt céljaira. A kiegészítőként vásárolható baleset- és egészségbiztosításokkal együtt ez a biztosítás széles körű fedezetet nyújt az egyén és a család számára.

Az életbiztosítások fajtái számosak lehetnek:

Kockázati:

A kockázati életbiztosítás váratlan helyzetekben nyújt anyagi segítséget, a jövedelem pótlására szolgál, amikor arra a leginkább szükség van.

Klasszikus vegyes

A klasszikus vegyes biztosítás olyan kockázati biztosítással kombinált, biztonságos megtakarítási forma, ahol a biztosító évtizedekre előre fix hozamot garantál a lejárat végére.

Unit linked

A Unit Linked olyan megtakarítással kombinált életbiztosítás, amely lehetővé teszi, hogy az ügyfél aktívan kezelje a befektetéseit, és a magasabb kockázatért cserébe részesedhessen a tőkepiacon jellemzően hosszabb távon elérhető nyereségből.

Nyugdíjbiztosítás

A nyugdíjbiztosítás az időskori évek anyagi biztonságát segít megteremteni. Ezek a termékek elérhetőek klasszikus vegyes-biztosítás és unit linked változatban egyaránt. A nyugdíjcélú megtakarításokat az állam adójóváírással is támogatja.

Járadékbiztosítás

Az életjáradék-biztosítás célja, hogy (általában) a nyugdíjba lépéstől az élet végéig rendszeres havi jövedelem biztosításával kiszámíthatóbbá tegye az időskori éveket.

Egy újnak nevezhető módozat is köthető már, nevezetesen a kegyeleti életbiztosítás:

A kegyeleti életbiztosítás amennyiben Ön, mint a szerződés biztosítottja a kockázatviselés tartama alatt elhalálozik, a biztosító társaság a kedvezményezett részére kifizeti a teljes biztosítási összeget, a nyereségrészesedést és a hűségnyereséget, így a hátramaradottak mentesülnek a hirtelen fellépő anyagi terhek alól. 40-80 kor között köthető, és nem igényel előzetes orvosi vizsgálatot.

Ahhoz, hogy az Ön igényei szerinti fedezeti tartalom megszülethessen, mindenképpen célszerű egy szakember tanácsát kikérni.

Összefoglalva tehát a biztosítási esemény bekövetkeztekor a biztosító a szerződés tartalma szerinti biztosítási összeget köteles kifizetni, esetleg járadék formájában folyósítani. Életbiztosítás esetén a biztosító nem a bekövetkezett kár nagyságát, hanem a szerződésben meghatározott összeget fizeti ki, hiszen a biztosítási esemény (élethelyzet) által okozott kár mint azt a bevezetőben is írtam, pénzben általában nem fejezhető ki.

 

Kérjük, ha további információra van szüksége vagy kérdése van, keressen minket az elérhetőségeink egyikén!

Kérem válassza ki milyen ügyben keres minket!
Fájlok feltöltése
Browse Files
Az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat megismertem, adataim kezeléséhez hozzájárulok.
Szeretnék feliratkozni a hírlevélre.
Küldés

Partnereink