A KGFB, avagy a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás fogalmával mindenki találkozik, aki megvásárolja élete első gépjárművét.

Amikor pedig éppen választanád ki a megfelelőt, akkor megjelenik az a bizonyos ajánlat egy másik biztosításról, a CASCO-ról. Több gépjármű-tulajdonos élből elutasítja, vagy tovább kattint. Pedig több van ebben a biztosításban, mint elsőre gondolnád. A következőkben megnézzük, mikor és miért érdemes CASCO biztosítást kötnöd a KGFB mellé!

A különbség a KGFB és a CASCO között

Első körben érdemes tisztázni a fogalmakat, hogy mi a különbség a KGFB és a CASCO között.

A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást, röviden a KGFB-t nincs mese, meg kell kötni. A törvény kötelezi a járművek tulajdonosait, hogy már azon a napon, amikor megtörténik az adásvételi szerződés aláírása, és a tulajdonukba kerül az új jármű, azonnal KGFB-t kell kötni rá. A kereskedelmi bankok számtalan ajánlattal állnak a rendelkezésedre, legyen szó öreg vagy vadonatúj járműről, városi autóról vagy versenymotorról, mindenre létezik KGFB. A díjak csupán a kockázati tényezők milyenségétől függenek. 

A KGFB biztosítás funkciója, hogy ha kárt okozol mások gépjárművében, akkor a biztosítód fedezze a másik jármű javításával járó költségeket. Tehát a képlet kissé érdekes: hiába te fizeted a biztosítási díjat, a másik autóban keletkező kárt fogja a biztosítód fizetni. Ugyanez igaz fordítva is. Ami a legfontosabb azonban, hogy a biztosító csak akkor fizet, ha te vagy a vétlen a balesetben. Ha te okoztad a kárt, és a saját autód is megsérült, akkor annak javíttatását nem állja a KGFB.

A CASCO egy választható vagyonbiztosítási forma, amelynek megkötésével a szerződésben foglalt károk költségeit a biztosító akkor is állja, ha éppen te voltál a vétkes a károkozásban. Tehát a CASCO az autód mindenkori „védőhálója”.

Mikor és miért érdemes CASCO biztosítást kötni a KGFB mellé?

Megvan az az érzés, amikor évekig dolgozol, spórolsz, hogy belibbenhess az autószalonba, és kigurulhass onnan álmaid autójával? Ha igen, akkor nem kérdés, megkösd-e a CASCO biztosítást. De nem csupán érzelmi, hanem racionális alapon is érdemes átgondolni, hogy szükséged van-e rá, különösen az alábbi esetekben:

  • Nagy értékű jármű esetében, amelyben várhatóan a legkisebb alkatrész cseréje is komoly költségekkel jár egy baleset esetén.
  • Fokozott, napi szintű használat esetében, ha sok az ingázás egy nagyobb városba vagy gyakran használod forgalmas úton.
  • Ha több személy is használni fogja a járművet, akik között tapasztalatlanabb sofőrök is lehetnek.
  • Ha olyan környéken laksz, ahol nagyobb a valószínűsége egy esetleges lopásnak.
  • A CASCO környezeti kárt is fedez, pl. jégverésből vagy viharból adódó kárt.

Bizonyára hallottad már több helyen, hogy amint az autó elhagyja a szalont, máris veszít az értékéből, és elindul az amortizáció. A CASCO mellé azonban lehetőség van az ún. vételár (GAP) biztosítás megkötésére, amellyel biztosítható, hogy akár egy totálkár esetén (ideértve a lopást is) visszakaphasd a jármű eredeti vételárát.

A fentiek figyelembevételével érdemes a CASCO lehetőségén elgondolkodni és nem automatikusan törölni a KGFB mellé csatolt ajánlatból! Ráadásul a CASCO biztosítások között is válogathatsz, hogy milyen káreseményre biztosítson fedezetet.

Az egyéni igényeid alapján segítek megtalálni a KGFB mellé a megfelelő CASCO biztosítást, hogy mindenkor biztonságban tudhasd kedvenc járművedet!

Kérem válassza ki milyen ügyben keres minket!
Fájlok feltöltése
Browse Files
Az adatkezelési tájékoztatóban leírtakat megismertem, adataim kezeléséhez hozzájárulok.
Szeretnék feliratkozni a hírlevélre.
Küldés

Partnereink